Vodič za pravilno postavljanje podnih obloga

Vodič za pravilno postavljanje podnih obloga

Postavljanje podnih pločica je jedan od poslova u domu koji možete sami obaviti, i to bez velikog napora. Tu pre svega mislimo na pločice u kuhinji i kupatilu, kao i pločice u dvorištu, gde nije potrebno paziti na nagib. Doduše, u dvorištu je nagib takođe preporučljiv, ali loše urađen nagib neće napraviti veliku štetu. Jednom kada postavite podne pločice u kuhinji ili kupatilu bićete spremni i za postavljanje zidnih pločica, kao i za postavljanje pločica pod nagibom. Kada je o postavljlanju pločica reč, sve je u planiranju, strpljlenju i pravom alatu, jer savremeni alat za sečenje i nivelaciju pločica izuzetno olakšava rad. Budući da bi kompletno uputstvo za postavljanje pločica zahtevalo barem pet blogova, odlučili smo da preskočimo savete za postavljanje košuljice i lepka, kao i za sečenje i distanciranje pločica, budući da svaki vodič koji ćete pročitati, kao i svaki YouTube video, sadrži ta objašnjenja. Umesto toga, želeli smo da pružimo sedam saveta koje verovatno nećete pronaći u drugim vodičima, a za koje verujemo da će vam biti od velike pomoći. 

 

Skidanje starih pločica

 

Većina tekstova sa savetima i uputstvima za postavljanje pločica potpuno preskače fazu skidanja statrih pločica, iako je to faza koja vam može oduzeti znatno vreme ako odaberete neefikasan način skidanja. Dok se zidne pločice skidaju ekstremno brzo, jer čim skinete prvu pločicu ostale će otpadati posle blagog udara čekićem i dletom, podne pločice često predstavljaju problem, jer mogu biti veoma čvrsto zalepljene za košuljicu. Prva opcija za skidanje podnih pločica je razbijanje, međutim ono zahteva dosta snage, stvara se mnogo prašine, i skidanje manjih delova ne mora biti lakše od skidanja cele pločice. Zato, ako je previše teško podne pločice ručno skidati, možete koristiti udarnu bušilicu sa odgovarajućim dletom, i tako relativno brzo skinuti sve pločice. Naravno, tu je i opcija postavljanja pločica preko starih pločica, ali to je rešenje koje dolazi u obzir samo vam odgovara da podignete nivo poda. 

 

Sortiranje pločica pre slaganja

 

Što je veća površina na koju postavljate pločice, to ćete imati više kutija pločica. Kako kutije stižu iz magacina, može se dogoditi da dobijete kutije iz potpuno različitih serija, iako je reč o istoj pločici. To se onda može odraziti na nijansu pločica, a nešto ređe i na tip odstupanja. Dve kutije sa istom odstupanjem, npr. 0.5%, mogu imati odstupanja na različit način, na primer u prvoj kutiji će desna ivica biti deblja, a u drugoj kutiji će cela pločica biti pola milimetra šira. Iz ovih razloga uvek treba koristiti redom pločice iz iste kutije, kao i porediti na dobrom svetlu nijanse pločica iz dve kutije, kako prelaz sa kutije na kutiju ne bi bio vidljiv, već ćete tražiti najsličnije nijanse. Takođe, ne treba mešati pločice sa različitim odstupanjima, već treba ređati jedne do drugih samo pločice sa istim odstupanje, jer samo tako će fuga biti uredna. 

 

Merenje uglova u prostoriji

 

U kućama i starijim stanovima često se događa da pod nije potpuno ravan ili da ugao između dve susedne stranice nije tačno 90°. Ako pod nije potpuno ravan to će biti eliminisano ravnajućim slojem, tj. košuljicom, dok odstupanje u uglovima zidova može da se reši debljom ili tanjom coklom. Merenje pada prostorije najbolje je obaviti laserom, a ako nemate laser, tada je dovoljna i libela. Za merenje pada celokupne prostorije može se koristiti libela postavljena na dasku, mada tada morate biti sigurni da je sama daska ravna. Može se dogoditi i da soba recimo ima ugibanje u sredini, iako je dno zida na istoj visini, ili slične deformacije, a sve se to može proveriti libelom. Naravno, u kupatilima i na terasama nagib je obavezan, kako bi voda mogla da otiče. Bez obzira ne debljinu odstupanja (u praksi je najčešći pad sa jedne strane sobe ka drugoj), ravnajući sloj će to ispravit, međutim za odabir optimalnog ravnajućeg sloga morate znati koliki je ukupan pad. Pad u centimetrima je lako izmeriti korišćenem zidarskog konca i libele, a ako želite da znate pad u procentima, tada 1cm pada na 1m dužine predstavlja 1%. Tih 1% je inače preporučeni pad za kupatila, tako da kupatilo dužine 3m treba da ima ukupan pad od 3cm ako je slivnik na samom kraju, a pad od 1.5cm ako se slivnik nalazi na sredini. Pad može biti i 50% manji, ali taj manji pad će biti adekvatan samo za svakodnevnu upotrebu (višak vode od tuširanja), ali neće pomoći da odvede veće količine vode u prelivanja kade.

 

Kada možete sami zameniti pločice, a kada je bolje da to obavi majstor

 

Upravo zbog komplikovanog kreiranja nagiba kod slivnika kada je kupatilo u pitanju, preporučujemo da iskusni majstori postavljaju pločice u kupatilu, dok sami možete postavljati pločice u kuhinji i hodniku. Terasa je takođe relativno bezbedna, posebno ako je pokrivena, ali u slučaju terase i kupatila morate da koristite i hidroizolaciju. Sloj hidroizolacije postavlja se posle prajmera, a pre lepka. Samo postavljanje tog sloja nije problematično, ali ono što jeste problematično su nagibi u kupatilu, jer nažalost mnogi majstori ne prave dobre nagibe, tako da se voda zadržava na nekim mestima i potrebno ju je ručno brisati. Velika je šansa da će prosečan amater, koliko god pažljiv bio, takođe napraviti grešku prilikom nivelacije kupatila. U slučaju kupatila, hidroizolacju je takođe potrebno postaviti i na zidove. Majstora je bolje angažovati i kada se koriste pločice sa manjim odstupanjima, koje se mogu slagati bez vidljivih fuga, zatim kada koristite pločice velikih formata, sa kojima treba biti pažljiviji jer su veoma skupe. To se posebno odsnosi na zidne pločice velikih formata, koje vam lako mogu pasti ako niste pažljivi. Dok je skidanje pločica sa zida daleko lakše u odnosu na postavljanje pločica na zid, to ne znači i da je postavljanje na zid lakše od postavljanja na pod. Kada se postavljanju zidne pločice, možemo savetovati da sami probate u kupatilu i hodniku, a majstorima prepustite kupatilo. Kada je o terasi reč, tu sami možete postaviti zidne pločice, dok je pod terase, ako nije pokriven, bolje je ostaviti majstoru, zbog hidrozolacije i slivanja vode. 

 

Postavljanje pločica bez fuga

 

Kada želite pločice bez fuga, to je definitivno posao koji treba ostaviti majstoru. Ako mislite da bi za neki prostor pločice bez fuga bila najbolje rešenje, potrebno je da pronađete pločice kod njih nema odstupanja od dimenzijama i uglovima. Te pločice nazivaju se rektifikovane, i poseduju savršeno glatke stranice, odnosno nemaju odstupanja, tj. klibre. Rektifikovane pločice su skuplje samim tim što su posebno obrađene, a potom su skuplje i zato što najčešće dolaze iz pogona prestižnijih evropskih proizvođača, tako da je cena po kvadratu znatno viša u poređenju recimo sa najboljim domaćim pločicama. Kada se govori o pločicama bez fuga, vredi podsetiti da pločice uvek imaju fuge, samo u ovom slučaju fuga je tako tanka, a pritom je i u boji pločica, tako da se veoma teško može primetiti. Fuge su neophodne iz više razloga, pre svega zbog zaštite od prodora vode i zaštite od mikropomeranja, koja bi mogla slomiti pločice kada ne bi postojala fuga. Poločice koje nisu rektifikovane, ali poseduju veoma mala odstupanja, moguće je složiti sa izuzezno tankim fugama, a ako se pritom koristi fuga u boji pločica, moguće je postići skoro isti efekat, uz značajnu uštedu novca. 

 

Koristite nivelatore

 

Korišćenje spona i kajlica, zajedno sa specijalnim klještima za nivelisanje kajlicama, predstavlja najpouzdaniji način da pločice budu savršeno vertiklano nivelisane. Ovaj sistem koristi se u prostorijama bez odvoda vode ka slivniku, dakle u onima sobama koje su ravne ili gde postoji neznatan pad koji nije od značaja. Može se dogoditi da nivelišućim slojem ne ispravite do kraja ukupan pad u prostoriji, recimo u kuhinji, i to nije veliki problem, ali ne sme se dogoditi da dve susedne pločice ne budu na istoj visini, jer ako tako postavite pločice, vaš ceo trud je bio uzalud. Spone i kajlice su najsigurniji način da to izbegnete. Spone se postavljaju između dve pločice, u njih se ubacuje kajlica i zatim se kajlica maksimalno zateže klještima. Na taj način dve pločice će se izjednačiti na istom nivou, a budući da se je svaka pločica povezana preko 1-2 kajlice sa svakom susednom pločicom, ukupan rezultat je potpuno poravnat pod u celoj prostoriji. Ovaj metod rada se posebno preporučuje amaterima, dok ga majstori često smatraju sporim, budući da su oni navikli da ručno pritiskaju svaku pločicu, gurajući višak lepka napolje, dok pločica ne bude na nivu ostalih pločica, ali za to je već potrebna veština. 

 

Laser je od ogromne pomoći

 

Laseri za građevinatstvo su sve povoljnijii, i danas se definitivno mogu smatrati jednim od alata koji bi trebao da ima svaki majstor-amater koji voli da kupuje raznovrsne korisne alate. Cena lasera sada je ispod 200 evra, a osim pri postavljlanju pločica, laser pomaže i u svim drugim intervencijama na podu i zidovima, sve do običnog postavljanja polica. Kada govorimo o korišćenju lasera za postavljanje pločica, on je neprikosnoven za nivelaciju pod nagibom, dakle za kupatila i terase, jer je to jedan od retkih načina da ostvarite konstantan i blag pad od 1%. Laser obično projektuje jednu horizontalnu, jednu vertikalnu liniju i jednu dijagonalnu horizontalnu liniju, dok skuplji laseri mogu doslovno da ucrtaju poziciju svake sledeće pločice, odnosno sve njene strane. Posebno su praktični laseri koji poseduju stalak, kako bi mogli da se podignu vertikalno. Još jedna veoma korisna funkcija naprednijih lasera je i mogućnost merenja udaljenosti i uglova. I dok udaljenosti za postavljanje pločica nisu tako važne, merenje uglova je od izuzetne važnosti. 

 

Ako želite da uštedite i fizički rad vam nije stran, uvek možete samo ukloniti stare pločice, jer majstori će vam znatno sniziti cenu postavljanja pločica ako sami uklonite stare. Takođe, često je moguće za isti novac kupiti pločice na popustu i tako uštedeti da angažujete majstora. Mnogi saloni spuštaju cenu nekih serija kada se radi o kraju zaliha, a kada reč o skupljim pločicama, popust od 30% uštedeće vam dovoljno novca da možete angažovati majstora. 

 

Konačno, ako niste sigurni da li da sami postavljate, naš savet je da uzmete majstora, ali da gledate šta radi, i tada ćete moći da postavljate sami pločice u narednoj prostoriji sami. Važno je samo da unapred obavestite majstora o tome, jer ne žele svi da im neko stoji nad glavom i postavlja razna pitanja. 



© Duga color 2024. Developed by Smart Web.