Trendovi u dizajnu enterijera

Trendovi u dizajnu enterijera

Donosimo nekoliko predloga za uređenje enterijera u skladu sa aktuelnim savetima najpoznatijih evropskih dizajnera. Reč je o opštim trendovima u uređenju enterijera i nekolicini malih saveta, jer prvo što će vam reći svaki dizajner je to da ne postoji opšti šablon kako urediti stan tako da bude maksimalno savremen.

 

Uređenje enterijera - između nauke i umestnosti

 

Stilovi uređenja enterijera suptilno se menjaju iz godine u godinu, iako recimo sporije nego modni ili muzički trendovi. Samo vrhunski dizajneri enterijera prate stilove na godišnjem nivou, a njihove diskusije o suptilnim promenama nijanse plave koja je sada "in", u časopisima kao što je Vogue, blizu su nečitljivosti za nekoga ko nije iz struke. Takve analize podrazumevaju izuzetno predznanje, posebno praćenje rada drugih dizajnera koji su tranutno cenjeni. Druga opcija za praćenje promene stilova u dizajnu enterijera na godišnjem nivou su pregledi za širu publiku, kakve priređuju sajtovi/časovi kao što je Homes&Gardens, i oni su uvek koncipirani kao 5 ili 10 trendova sa rokom važenja od godinu dana. Ovakvi tekstovi takođe nisu previše korisni, jer navode odvojene detalje koji su "in" kao što je osvetljenje na više vertikalnih nivoa, bez saveta kako te potpuno raznovrsne detalje stilski uklopiti. 

 

Svako uređenje mora uključiti kombinaciju stilova

 

Kada je praćenje stilova u pitanju, veliki problem je o kakvim se domovima govori, jer neki stilovi su primenjivi samo u velikim kućama i sa budžetima za renoviranje koji su u najmanju ruku petocifreni u evrima. Srećom, veliki broj renomiranih dizajnera pruža savete za tipičan stan, i to su saveti o kojima ćemo govoriti danas, dakle isključićemo one kao što su "mermer preko celog jednog zida", odnosno trendove koji su primenjivi samo u skupocenim vilama. Konačno, u ovom blogu nećemo se baviti pristupom koji podrazumeva da je kompletan prostor uređen u jednom stilu, npr. nordijskom ili tranzicionom, jer ozbiljniji dizajneri nikada ne uređuju dom u jednom stilu, već je svaki dizajn kombinacija stilova.

 

Identitet i stil

 

Jedan od saveta oko koga se slažu svi najtraženiji dizajneri jeste da stil enterijera ne treba menjati često, jer onaj ko prečesto menja stilove suštinski nema nikakav stil. Ono što je najvažnije jeste da stil odražava identitet osobe ili porodice koja tu živi - neko voli knjige, neko voli sport, neko voli odeću i doterivanje, neko umestnost, neko tehnologiju... spisak je skoro neograničen. Identitet se oslikava u svakoj prostoriji, pa tako ako kupujete mnogo svežeg povrća treba da imate policu za to povrće u kuhinji, a ako koristite veliki frižider nema potreba da pribegavate ugradnom modelu. Svaki dizajner će vam reći da stan mora da odražava vašu prirodu, a to možete da vidite i u reality emisijama o uređenju enterijera, jer uvek kada dizajneri uđu u stan koji je visoko kastomizovan za vlasnika, oni će samo popravljati detalje, a kada uđu u stan u kome se neko trudio da ga učini univerzalno privlačnim najčešće moraju da ga preuređuju u potpunosti. 

 

Kada odredite šta je to u stanu što mu daje vaš pečat, tek tada se možete pozabaviti stilom. Nijedan stil nije "out" ako se adekvatno primeni, pri čemu su neki stilovi pogodinji za kuće nego za stanove, tako da odmah možemo otpisati brojne kitnjaste klasične stilove ili ruralne stilove, jer su oni vezani za kuće, u prvom slučaju luksuzne vile, a u drugom jednostavne kuće u zelenilu. Kada otpišemo ove stilove, ostaje nam veliki broj modernih pristupa koji kombinuju nameštaj jednostavnih linija u centru prostorije, sa raznovsnim tipovima dekoracija na zidovima, u okviru nameštaja na zidovima i dekoracija samih zidova. Jedan od ključnih saveta za savremeni pristup u uređenju stana jeste da bogate boje i teksture budu na manjim predmetima, dok veliki komadi nameštaja treba da budu svedeniji. To je odličan savet za početak, jer vam omogućava da prvo rešite problem većih komada nameštaja, pa zatim da razmišljate o detaljima. 

 

 

 

Saveti dizajnera

 

Sada kada smo utvrdili gde stil dolazi do izražaja i kako sama vaša ličnost može pomoći da bliže odredite stil, možemo se konačno pozabaviti konkretnim savetima za uređenje enterijera koje pružaju istaknuti dizajneri u stručnim časopisima. Navešćemo nekoliko saveta, a na vama je da odlučite koliko su primenjivi u vašem domu i da pokušate da ih primenite ako jesu. 

 

Trendovi u odabiru boja zidova

 

Jedan element uređenja enterijera kod koga je nešto lakše pratiti trendove su boje koje se preporučuju. Trenutno su aktuelne nežne nijanse koje su akcentovane jarkim bojama, bilo da su te jarke boje na samim zidovima ili su deo dekoracije. Bela i siva boja su out, dok je bež ponovo in, ali to su samo trenutne fluktuacije, jer mnogo je važnije da boju zidova uklopite sa vašim generalnim stilom. Uvek je bolje poći od nameštaja nego poći od zidova, jer boju zidova uvek možete odabrati a nameštaj ne možete naći u svakoj boji koju zamislite.  

 

Biofilni dizajn

 

Jedan od najlakših načina da date svoj pečat enterijeru, koji pritom ne iziskuje velike troškove, jeste obogaćivanje stana većim biljkama i komadima nameštaja od drveta i kamena, kao i drugim prirodnim mateirjalima, kao što je ratan. Za ovaj pristup morate voleti biljke, odnosno održavanje biljaka vam mora predstavljati zadovoljstvo, a takođe morate imati i velike prozore bez roletni ili zavesa, kako bi biljke dobile dovoljno svetla.  

 

Kolekcionarski pristup

 

Ako vam ne trebaju velike ugaone garniture, trpezarijski stolovi i drugi gabaritni nameštaj, razmislite od odvojenom kupovanju svakog komada nameštaja na mestu koje vam se dopada i koje za vas ima neki značaj. Unikatna fotelja koju ste naručili kod dobrog majstora, stočić iz antikvarnice, tepih koji ste kupli na letovanju, i tako redom, jedan po jedan artikal. Kolekcionarski pristup nije nimalo lak ni brz, ali je konačni rezulatat odličan. 

 

Održivo opremanje stana

 

Možete učiniti veliki doprinos očuvanju životne sredine ako koristite samo nameštaj koji je moguće reciklirati, i koji dolazi iz održivih izvora. To znači da nećete koristiti ivericu, jer ona sadrži lepkove i ne može se reciklirati ili spaliti sa drvetom, zatim da nećete koristiti nameštaj sa bojama i lakovima koji su toksični, niti nameštaj koji je toliko složen da ga je nemoguće razdvojiti na sastavne delove i reciklirati. Ovaj pristup može biti izazovan, jer tada nećete moći da kupite bilo koji madrac koji vam se dopada, već samo one od biorazgradive pene. Međutim, održivo opremanje stana nije ni tako tešk, jer su drvo, metal i staklo reciklabilni, samo je potrebno pažljivo odabrati svaki komad nameštaja. 

 

Opremanje stana i dekoracija kamenom

 

Prirodni kamen se sve češće koristi u stanovima, a posebno u Srbiji to postaje realna opcija, jer je cena kvalitetnog prirodnog kamena povoljnija nego u ostatku Evrope. Kamen se može naći na kuhinjskom ostrvu, kao ploča na stolovima (kako klupskim tako i trpezarijskim), kao dekoracija na zidovima, ili kao dekorativni element od kamena ili poludragog kamena. Dovoljno je da postoji samo nekoliko kamenih elemenata u prostoriji da bi se postigao ovaj stil, a ostatak nameštaja tada treba da bude jednostavan i neupadljiv. Isti pristup obavezno treba primeniti i u kupatilu. 

 

Spathroom

 

Kada već pominjemo kupatila, dotaknimo se i najvažnijeg novog trenda u dizajnu kupatila, a to je kreiranje vašeg ličnog spa centra. Ovo je moguće samo ako je kuptilo ima barem 7-8m2, a opremanje će zavisiti od vaših želja. Možete dodati sto za masažu, jacuzzi, saunu, čak i prostor za sedenje, jer spathoorm je najzabavniji kada ga koristite sa nekim. Ako želite, spathroom može da sadrži i tehniku: frižider sa hladnim pićima, TV ili muzički sistem (koji su zaštićeni od vlage). Spa kupatilo je za vas samo ako želite da provodite po sat vremena u njemu, nema velike poente stvarati ga ako ćete samo ulaziti da se istuširate u kupatilu. 

 

Kuhinja na jednom zidu

 

Kuhinja koja zauzima samo jedan zid je reakcija na velike kuhinje koje su obuhvatale 2-3 zida, sa kuhinjskim ostrvom u sredini. Dizajn sa kuhinjom na jednom zidu podrzumeva da će sve radne površine i uređaji biti ne jednoj strani prostorije ako imate posebnu kuhinju/trpezariju, dok će u ostatku biti sto i stolice, kao i neki manji elementi. Kuhinja na jednom zidu popularna je i u stanovima sa otvorenim planom, koji nemaju posebnu kuhinju, već je uglavnom jedan ugao dnevnog boravka rezervisan za kuhinju. U tom slučaju kuhinja na jednom zidu predstavlja promenu plana stana, jer će vam biti potreban dugačak i ravan deo zida, a ne neki od uglova. Kuhinjski deo je tada maksimalno izložen i predstavlja jedan od centralnih elemenata stana.

 

Jastuci i zavese

 

Tkanine sa izraženim teksturama vratile su se u modu. Mnogi dizajneri savetuju da glavni dekorativni element u stanu budu tkanine izraženih tekstura, kao što su dekorativni jastuci, zavese, tepisi i nameštaj sa presvlakama od tkanine dinamičnog dizajna. Ovaj savet je lako primenjiv, ali kao oblike dekoracije, tkanine sa jakim teksturama neće se uklopiti uz neke tipove nameštaja, posebno ako govorimo o staklu, metalu i veštačkoj koži. 

 

Za kraj, recimo nešto i o omiljenom načinu za prosečnog vlasnika stana da dobije ideje za uređenje doma: nasumično gledanje fotografija na internetu. Vrlo je verovatno da ono što vidite na internetu nećete moći da pronađete u praksi, a pritom su i mnoge sobe koje služe kao demonstracija uspešnog dizajna veoma nefunkcionalne, odnosno izgledaju lepo samo na slici. Stoga savetujemo da crtate, razgovarate, maštate i upoznajete se sa relanom ponudom u prodavnicama, jer velike su šanse da će gledanje fotografija na Goolge Images kao posledicu imati samo to da ste videli veliki broj lepih fotografija, ali da niste ništa bliži definitivnoj ideji za uređenje svog doma. 



© Duga color 2024. Developed by Smart Web.