Sedam saveta za energetsku efikasnost kuća

Sedam saveta za energetsku efikasnost kuća

Sedam saveta za energetsku efikasnost kuća

 

Održavanje kuće predstavlja stalni trošak i stalnu obavezu, pri čemu je potrošnja električne energije faktor koji je najteže kontrolisati. Podizanje energetske efikasnosti nije teško i može se obavljati postepeno, ali je važno da vlasnici kuća znaju koji faktor koliko utiče na energetsku efikasnost, kako bi se prvo uhvatili u koštac sa najvećim problemima. Donosimo sedam saveta kako da poboljšate energetsku efikasnost vaše kuće, pri čemu smo birali savete koji su primenjivi u svim slučajevima, a ne samo u teoriji. Takođe smo izostavli savete koji zahtevaju veoma velika ulaganja, kao što je korišćenje zemlja-voda ili voda-voda toplotnih pumi. 

 

Iako mnogi stručnjaci danas poistovećuju energetsku efinaksnost sa karbonskim otiskom ili sa zelenim kućama, mi nećemo otići tako daleko, jer nije nam cilj da ukažemo na načine kako možete biti CO2 neutralni, kroz prelazak na zeleni krov i struju 100% iz solarnih ploča, već želimo da ukažemo na načine na koji možete smanjiti svoj račun za struju. To je takođe važan korak za smanjenju emisija štetnih gasova i samom potošnjom manje količine struju učinićete mnogo za životnu sredinu, dok je CO2 neutralnost sledeći korak, koji je već dosta složeniji.

 

Savete ćemo izložiti po uticaju koji imaju na energetsku efikasnost, tako da svaki savet ima veći uticaj u odnosu na sledeći, pri čemu savet na višoj poziciji ne mora da  znači veću investiciju. Na primer, korišćenje smart uređaja je povoljnije od ugradnje solarnih ploča, a dugoročna ušteda je otprilike ista.

 

1. Bolja spoljna izolacija

 

Nije tajna da je spoljna izolacija preduslov energetske efikasnosti, jer slabo izolovani zidovi su najveći krivac za brzo izjednačavanje spoljne i unutrašnje temperature, što znači da morate konstantno da grejete zimi i konstatno da hladite leti kako biste održali željenu temperaturu. Dobra izolacija dovodi do toga da ćete morati da grejete/hladite 20-40% vremena manje ili na 20-40% manjoj snazi. Ušteda može biti čak iznad 40%, jer ako zimi izbegnete crvenu zonu, možete umanjiti račun za struju i za 50%. 

 

Izolacija kuća najčešće podrazumeva dodavanje sloja stiropora, sivog stiropora ili stirodura između zida i fasade. Ovaj trošak je daleko manji za kuće nego za stanove, jer nema velikog izdatka za skelu, zbog čega je postavljanje izolacije naš prvi i najvažniji savet, posebno ako je reč o jednospratnoj kući. Najbolje vreme za postavljanje izolacije je kada dođe vreme da se osveži fasada, jer tada će vam izdatak za fasadu sa izolacijom u odnosu na klasičnu fasadu biti samo oko 30% veći.

 

2. Proverite prozore

 

Pre 20 godina ovo je bio prvi savet, jer mnoge kuće još uvek nisu imale PVC stolariju i ogromna količina toplote se gubila kroz prozore, daleko veća nego kroz zidove. Danas gotovo sve kuće poseduju PVC stolariju, tako da sam tip prozora nije problem, već je problem najčešće kako su prozori ugrađeni, koliko je profil kvalitetan i koje se staklo koristi. Iako su danas praktično sva stakla koja se koriste niskoemisiona i dalje postoje značajne razlike između proizvođača, a glavni cilj uvek treba da bude izolacija na nivou koji nije značajno niži od nivoa izlolacije zidova. 

 

To u praksi znači da ako su zidovi odlično izolovani takvi treba da budu i prozori, i onda se koristi troslojno staklo, a ako su zidovi solidno izolovani, tada je dovoljno i dvoslojno staklo, uz barem prosečan brend profila i savesnog izvođača, koji precizno meri i instalira. Najveći gubici se dešavaju na spojevima prozora i zidova, jer majstori žure sa ugradnjom, tako da je potrebno pažljivo ispratiti njihov proces rada. Ako sumnjate u učinak vaših prozora, možete vrlo povoljno naručiti snimanje kuće termovizijskom kamerom i tada ćete tačno znati gde se gubi toplota. 

 

3. Prilagodite tip grejanja vašim potrebama

 

Danas je u ponudi toliko različitih opcija za grejanje, da je veliku uštedu moguće ostvariti jednostavno tako što ćete grejanje prilagoditi potrebama ukućana. Ako se većina soba konstantno koristi, najbolji je neki tip centralnog grejanja, bilo da je u pitanju gas, električni kotao, pelet, vazduh-vazduh ili vazduh-voda centralna toplotna puma. Ako se neke prostorije koriste stalno a neke povremeno, snažan inverter ili stara dobra TA peć mogu biti rešenje za stalno korišćeni deo, a švedske ploče (norveški radijator) za ostatak kuće. Ako ste stalno koriste recimo četiri prostorije ili jedan od dva sprata, tada je multi-split inverter idealna varijanta, sa po jednom unutrašnjom jedinicom u svakoj prostoriji, dok se u ostatku kuće ponovo mogu postaviti samo švedske ploče. 

 

Podno grejanje je najpogodnije kada se često koristi jedan veliki prostor, posebno ako je taj prostor na gornjem spratu, jer će se podno grejanje tada pozitivno odraziti na sprat ispod. Neke od najčešćih grešaka kada je reč o energetskoj efikasnosti dolaze od neprilagođenog grejanja, a najtipičnije greške su prejak kotao na pelet u odnosu na ostale instalacije, klima uređaji niske efikasnosti za grejanje i korišćenje TA peći u domovima koji često ulaze u crvenu zonu (tada je potreban dopunski izvor grejanja koji ne koristi struju, kao što je npr. šporet na bio masu).

 

4. Koristite Smart Home uređaje

 

Ako ne volite da koristite digitalnu tehniku i učite kako da savladate nove funkcije koje uređaji dobijaju, možete preskočiti ovaj savet, međutim imajte na umu da korišćenje smart uređaja može smanjiti potrošnju energije za 20% bez ikakavog dodatnog troška ako već nabavljate nov uređaj. Danas je vrlo često da uređaj sa smart funkcijama košta isto koliko i varijanta bez smart funkcija, a to se posebno odnosi na klime i u nešto manjoj meri na bojlere i kotlove. Korišćenjem smart funkcija možete programirati bojler da ne zagreva vodu u periodu kada nikoga nema u domu ili možete oboriti temperaturu za nekoliko stepeni dok ukućani spavaju, a sve su to uštede koje će vas spasiti odlaska u crvenu zonu i direktno smanjiti potrošnju električne energije.

 

Jedini problem kod smart uređaja je to što svaki uređaj poseduje drugu aplikaciju, odnosno ideal da se celokupnim domom upravlja sa jednog mesta ostao je uglavnom samo ideal. Prodavci nažalost često ne daju upotrebljiv link za download aplikacije, jer link može zavisiti od regiona i store-a koji telefon koristi (npr. na Huawei telefonu link za Android uređaje iz uputstva može biti nevažeći). Zato čak i pronalaženje aplikacije zahteva neko vreme, ali trud će se uvek isplatiti, a sami uređaji neće samo trošiti manje struje, već će i trajati duže, jer neće nepotrebno raditi po nekoliko sati više svakog dana.

 

 

5. Ugradite solarne ploče na krov

 

Tehnologija solarnih ploča veoma brzo napreduje, a pritom je moguće dobiti i značajne subvenicije za ugradnju solarnih ploča, što spušta cenu ugradnje tipičnog sistema sa oko 6000€ na oko 3000€. Ovaj tip investicije se najviše isplati za kuće koje već troše značajnu količinu energije, jer će tada dobiti od EPS popust za energiju koju su sami proizveli i poslali u sistem. Druga opcija je da samostalno trošite svoju energiju, što podrazumeva skuplji sistem koji ima svoju bateriju, što vas čini potpuno nezavisnim. To je odlična opcija za manje kuće bez velikog broja potrošača, koje tako mogu postati skoro potpuno nezavisne. Konačno, možete koristiti solarne krovne bojlere, što je najpovoljnije rešenje, uz cenu od svega oko 500 evra, i uštedu od najmanje 100 evra godišnje. 

 

6. Obratite pažnju na energetski razred uređaja koje kupujete

 

Ukupna potrošnja energije u domaćinstvu je zbir potrošnje svih uređaja, pri čemu kod nekih uređaja nema mnogo varijacija u štedljivosti (većina televizora troši oko 100W), ali kod nekih su razlike veoma velike, često 2:1 između dva uređaja istog tipa, pri čemu razlika u inicijalnoj ceni nije ni približno tolika. Bojleri, veš mašine, mašine za sudove, klime i računari su neki od uređaja kod kojih je to najevidentnije, tako da ako postepeno menjate svoje uređaje štedljivim uređajima videćete da vaša potrošnja kontinuirano pada. U Srbiji su nažalost najpopularniji uređaji povoljih proizvođača koji su često veoma neefikasni u poređenju sa samo malo skupljim modelima poznatih proizvođača, zbog čega uređaj ne treba nikada kupovati samo zbog niske inicijalne cene.

 

Takođe, veliki broj elektronskih uređaja poseduje sleep funckcije koje se uglavnom ne koriste. Sijalice sa senzorom pokreta su danas veoma povoljne i uštedeće sam stotine vati mesečno, jer će se same gasiti kada izađete iz sobe. Savremeni monitori poseduju senzor koji omogućava da se gase kada nema osobe ispred, a čak i većina uređaja koji se ne smatraju pametnim poseduju tajmere, tako da možete podesiti vreme kada će se uređaj uključiti ili iskljčiti. 

 

7. Uzmite u obzir lokalnu klimu i teren

 

Veoma često kuće se grade bez ikakvog uzimanja terena i klime u obzir, pa tako vidimo ravničarske kuće u planinskim krajevima i obrnuto, a veoma često kuće se ne grade okrenute kad jugu, što je najefikasnije u severnoj hemisferi, jer svetlost dolazi sa juga, kao što na južnoj hemisferi dolazi sa severa. Čak i ako je originalan plan kuće imao propuste, postoji mnogo toga što možete da učitite da iskoristite klimu i teren da povećate energetsku efikasnost. Ako provodite znatno vreme u kući baš u vreme kada je sunce sa te strane kuće, imaćete koristi od većih prozora. Ako sa jedne strane kuće imate jake nalete verta razmislite o dodatnoj izolaciji, posebno oko prozora. U slučaju da je vaša kuća u senci višeg objekta ili visokog drveća tada možda solarni paneli i nisu tako dobro rešenje. Ukoliko imate prostrani podrum koji ne koristite poptuno, razmislite o adaptaciji podruma u stambeni prostor, jer ako se nastavi globalno zagrevanje, to će biti prostor koji ćete najlakše hladiti tokom toplotnih talasa. 



Kada bismo želeli da produžimo ovu listu, mogli bi smo da dodamo i prelazak na gas, unutrašnju izolaciju (posebno krova), zaustavljanje produvavanja i još nekoliko drugih saveta, ali ovih sedam je više nego dovoljno, jer ako primenite samo tri ili četiri od njih smanjićete potrošnju električne energije za najmanje 50%. Pritom, praćenje svakog od ovih saveta direktno podiže nivo udobnosti i čini vašu nekretninu vrednijom. Takođe ćete uvek biti u mogućnosti da primite veći broj rodbine i gostiju bez velikog uticaja na vaše mesečne račune, svojim naslednicima ćete ostaviti kvalitetniju nekretninu i pomoći ćete u borbi protiv klimatskih promena i usmeravanju energije tamo gde je najpotrebnija. 

 

 



© Duga color 2024. Developed by Smart Web.